20 Eylül 2015 Pazar

Tarhana Nasıl Yapilir


Tarhana Nasıl Yapılır

Tarhana Tarifinin Malzemeleri

  • 1 kilo domates
  • 1,5 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo yoğurt
  • Yarım kilo soğan
  • 6 kilo un
  • Yarım paket yaş maya
  • Yarım ad.fırından ekmek hamuru
  • Tuz

Tarhana Tarifinin Hazırlanışı

Domatesler ve kırmızı biberler bol su ile yıkanip bir tencerenin içine küçük küçük doğranir. Soganlar da aynı şekilde tencerenin içine dogranarak ocaga konulup haşlamaya bırakılır. Tencerenin içindeki malzemeler haşlanip yumuşayinca ocağın altı kapatılır ve ilimaya bırakılır. Eger malzemeler cok sulu olduysa suyunu bir iki kepce aliyorum ben.Tenceredeki malzemeler ılık hale gelince içine yaş maya ve ekmek hamuru atılır. Ben ekmek hamurunu kendim mayaladim evde. Eğer yakında fırın yoksa evde sizde kendiniz mayalayabilirsiniz. Maya ve ekmek hamuru biraz eridikten sonra tuz ve yoğurdu ilave ediyoruz. Daha sonra yavaş yavaş ununu ekleyip karıştırıyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur karışımı olunca hamurumuzun üzerini bir kapakla kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurumuzun her gün sabah akşam yumruklayarak hem gazını alıyoruz hemde icindeki malzemelerin birbirleriyle buluşmasının sağlıyoruz. Zaten hamurumuz mayalandigi icin hamur kabindan kabarip disari tasacaktir. Eger daha un eklememiz gerekiyorsa azar azar un ilave ederek yoguruyoruz. Tarhananin çok ekşi olmasini istemiyorsak üç günden fazla bekletmemeliyiz. Eğer eksi tarhana seviyorsanız dokuz -on gün bekletebilirsiniz. Hamurumuzun üç gün sabah akşam karistirdiktan sonra dökme işlemine başlayabiliriz. Bunun için temiz bir bez seviyoruz ve tarhanamizdan avuç büyüklüğünde açıp ince bir şekilde seviyoruz. Butun Tarhanayi bezin üzerine bu şekilde serdikten  sonra üzerleri beyaz olmaya başlayınca alt taraftarının kuruması için ters çeviriyoruz. Tarhanamiz kurumaya başlayınca bir taraftanda küçük küçük parcaliyoruz. Küçük küçük parçaladiktan sonra robotdan geçirip elek ile eliyoruz. Elekden eledigimiz tarhanamizi tekrar temiz bezin üzerine serip gölge bir yerde ara sıra karıştırarak bir hafta gibi daha kurutulur. Kuruduğundan tam emin olduktan sonra cam kavanozlara yada bez torbaya koyarak güneş görmeyen bir yerde saklanır.

Afiyet Olsun....



2 yorum:

  1. Bu sene insallah bende ogluma yapicam tarhana.Yore yore degisen bir sey tarhana tarifleride sanirim.Bazilari nohut mayasi felanda kullaniyor.Sizinki annemin yaptigi 😃Ekran goruntusunu aliyorum lazim olucak😃😃Ellerinize saglik💕

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.Beğenmenize sevindim. Bende şu günlerde hazırlama aşamasındayım. Kışın bir numaralı corbamdır kendileri.Özellikle çocuklar için hem vitaminli hemde pratik oluyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Bumerang - Yazarkafe

İzleyiciler

İzleyiciler

Translate