24 Eylül 2016 Cumartesi

GAZETE TATLISI NASIL YAPILIR?

Gazete tatlısı 

Malzemeler

  • 1 çay bardak süt 
  • 1 çay bardak yoğurt 
  • 1 çay bardak sıvıyağ 
  • 1 tatlı kaşık sirke 
  • Bir kaç damla limon
  • 1 pk.kabartma tozu
  • 2 pk.nişasta
  • Aldığı kadar un
  • 2 su  bardak ceviz

Şerbeti için

  • 5 su bardak su
  • 4 su bardak şeker
  • 1 dilim limon

Gazete tatlısı 

Yapılışı 

Hamur yoğurt kabımıza  önce sıvı malzemeler alınarak elimizle karıştırılır. Ardından kabartma tozu ve un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamurumuz bir saat gibi dinlendirilir.
Bu arada şerbetimiz hazırlanır. Bunun için şeker, su ve limon üçlüsü tencereye alınarak ocağın altı yakılır. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır.  Şerbetimiz kaynadıktan sonra 10-12 dakika daha kaynatılarak  soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parcalar alınarak küçük bezeler yapılır. Hamurumuzun tümü beze yapıldıkan sonra 3 bardak nişasta 1 bardak un karıştırılarak bezeleri açabildiğimiz incelikte açılır. İncecik açtığımız gazete tatlısı yufkamiz oklavaya sarılarak elimizle iki kenardan ortaya doğru büzülür ve kağıdın üzerine konularak oklava  çekilir.  2-3 dakika bu şekilde beklettikten sonra büzgüleri bozulmadan kağıdın üzerine açılır. Bu şekilde 10-15 dakika bekletilerek biraz kurutulur ki büzgüler bozulmasın. Bu şekilde üç beze açıldıktan sonra üçü üst üste konur ve üzerine rondodan çektiğimiz ceviz serpiştirilerek kagit ile beraber rulo şeklinde sarılır. Yaptığımız rulo iki parmak genişliğinde kesilerek yağlamış olduğumuz fırın tepsisine dizilir. Bütün  hamurumuz bu şekilde hazırlandıktan sonra tavaya 1 su bardak sıvıyağ alınır ve ocağın altı yakılır. Yağız iyice ısındıktan sonra (dökünce cos diyecek) gazete tatlımızın her yerine gezdirilir. 180 derece fırına verilerek üzeri kizarincaya kadar pişirilir. Pişen tatlımızın fırından alınarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbeti dökülür  ve çekmesi için bir kenara alınır.  Bir iki saat sonra servis edilir.

Gazete tatlısı 


Afiyet olsun...




4 yorum:

  1. Çıtır çıtır görünüyor tatlılar. Ellerinize sağlık.. İsmi de çok farklıymış..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Bumerang - Yazarkafe

İzleyiciler

İzleyiciler

Translate