20 Eylül 2018 Perşembe

EVDE SALÇA NASIL YAPILIR?

Domates salçası

Merhabalar
Güz mevsiminin gelmesiyle kışlık hazırlıklarıda çoktan başladı. Sanırım hemen hemen her evde bu güzel telaş vardır. Bu gün salça yapacağız. Çocukluğumda annemin yaptığı şimdilerde ise annemden öğrendiğim kadarıyla benim yaptığım bir salça tarifimiz var efendim. Domatesler çok bitmeden eğer salça yapmak istiyorsanız, on numara beş yıldız bu salça tarifimizden faydalanabilirsiniz.

O zaman gelsin tarif...😊

Domates Salçasının Malzemeleri

  • 25 kilo domates
  • Tuz
  • Yarım çay bardak sıvıyağ



Domates Salçasının Yapılışı

Domatesler bol su ile güzelce yıkanır ve suyu süzülür. Bıçak yardımı ile biraz iri olacak şekilde büyük bir kab içine doğranır. Doğradığımız domatesler temiz bir bez torba içerisine doldurulur. Domateslerin hepsini bu şekilde doğrayıp bez torbaya doldurduktan sonra bez torbanın ağzı toplanır gerekirse torbanın ağzı bağlanır. Domatesler bu sekilde 2  gün bekletilir. Bu bekleme esnasında domatesler yumuşayıp sarı suyunu salacaktır. 
Domatesler bez torba içinde yumuşaması için iki gün bekletilir.
 Delikli  süzgecin altına geniş bir kab konur. Yumuşayan domatesler delikli süzgece alınarak elimizle  mıncıklanır ve  püresi çıkartılır. Posası atılır.

Güneşte Salça
Tüm domatesler bu şekilde  delikli süzgeçten geçtikten sonra. Püresi altta kabın içinde toplanır.

Tel süzgeçten geçen domates püresi temiz bez torba içine alınarak ağzı bağlanır. Üzerine ağırlık konularak sarı suyunun akması sağlanır. Ben üzerine beş kiloluk su şişesine su doldurup koydum ve 4-5 saat beklettim.

Ev Yapımı Salça

Daha sonra tepsiye alarak tuz ilave efip  karıştırdım. Salçamızı gpüneşde 3-4 gün kadar beklettim. Çok fazla kurutmadan yeterli kıvama gelince sıvıyağ ilave ederek elimle güzelce karıştırdım. Hazırladığımız salçamızı cam kavanoza basarak ağzını kapattım.
Buzdolabına falan koymanıza hiç gerek yok. Kesinlikle küflenme paslanma gibi bir şey söz konusu olamaz. 

Salça tarifi
  Önemli bir püf noktası salçanızı bozulmadan saklamak istiyorsanız tuz ayarını biraz arttırın.
Kendi yaptığınız salça ile yemek yaptığınızda asla hazır salça anlayacağınızı tahmin ediyorum.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ..

Bumerang - Yazarkafe

İzleyiciler

İzleyiciler

Translate